יום ראשון, 2 באוקטובר 2011

אודות סבא אליעזר ליפשיץ

סבא אליעזר כאשר היה תינוק
 סבא אליעזר נולד בעיר תל אביב בישראל ב- 10 לאפריל 1934
עד גיל 3 סבי היה בבית ובגיל 3 הלך לגן בנס ציונה בשנת 1937, 
ובשנת 1940 עלה לכיתה א'.
סבי למד בכמה בתי ספר. בית ספר העממי בנס ציונה, שנה אחת בגימנסיה ברחובות ואחר כך שנתיים בכדורי.
בבית הוריו של סבא דברו רק עברית זה היה בית דתי מודרני. אמו אסתר הייתה אישה דתייה, אבו חיים היה איש חילוני אבל כיבד את רצונה של אסתר לשמור על מסורת היהודית.אביו עבד בקופת חולים אך אימו כמו רוב הנשים באותו הזמן היתה עקרת בית ואף פעם לא עבדה. המשפחה גרה בדירת  3 חדרים די גדולה אך סבא ואחיו גרו ביחד.האירוע העיקרי בחיי סבא כילד היה מלחמת העולם השניה שהיתחילה בסוף גן חובה ונגמרה כשהייה בכיתה ה'. הלימודים נחלקו לשמונה שנים בי"ס יסודי וארבע שנים תיכון. הסביבה היתה יותר מסורתית מהיום, בבית המשפחה שמרו כשר כי האם היתה אשה מאמינה. עד גיל 13 כול המשפחה כל יום ששי הלכה לבית הכנסת לנוער ובחגים סבא והמשפחה ליוו את האב לבית הכנסת אבל הסתובבו בחוץ. החגים בבית נחגגו לפי כללי המסורת היהודית של מזרח אירופה.
בתקופת ילדותו לבשו  מכנסי חאקי קצרים , חולצות חאקי או כחולות תוצרת אתא סנדלים ובחורף לפעמים נעליים, מכנסיים ארוכים וסודרים שנסרגה הסבתא רבה שלך. בנות הלכו בעיקר במכנסיים קצרים עם גומיות מצחיקות סביב הירכיים, סרפנים וחצאיות פליסה וחולצות פשוטות  רקומות בסטייל רומני או רוסי.הורי סבא התלבשו בסטייל האירופי של אותם ימים, אבא לא יצא מהבית בלי עניבה.    
בילדותו סבא אהב לשחק כדורגל סבא וחבריו אהבו לשחק פינג- פונג ולשחות בברכות ההשקיה בפרדסים.
עד גיל 12 סבא היה בנוער העובד ובגיל 14 היה בתנועה המאוחדת ושם הכיר בפעם הראשונה את סבתא שונה אבל עוד לא היו זוג. בכל ימי נערותיו המלחמות והאירועים הפוליטיים שהובילו להקמת המדינה היו הנושאים העיקריים, חוץ מכדור רגל שהעסיק אותם כילדים הם היו  מעורבים עמוקות בוויכוחים הפוליטיים שחצו אז כמו היום את החברה בארץ. איך להילחם בגרמנים, איך להציל יהודים, איך להלחם בערבים ובאנגלים ואיזו מדינה אנו רוצים. אביו היה פעיל ציוני חשוב עוד בחו"ל ולכן ביתנו היה מלא וויכוחים גם אם לא תמיד הבינו. סבא זוכר בבהירות שאבא לקח אותו ואת אחיו לעצרת סיום מלחמת העולם בת"א בכיכר הבימה ב1945 
ואת השידור ברדיו מהאו"ם ב 1947 שבו הוחלט על הקמת המדינה. על תמונת המחזור מביה"ס בתש"ח מצוירת מפת החלוקה לפי החלטת האו"ם וכתוב שנת הקמת מדינת ישראל. ואז התחילה עונת המלחמות החדשה.
יחד עם זאת סבא זוכר שנים אלה כשנות ילדות נעימות עם לימודים חברים ומשחקים .
לא היו טלפונים בבתים, לא הייתה טלוויזיה ועוד לא המציאו טלפון סלולרי. כמובן שלא היו מחשבים אישים ולרוב מכריע של האנשים לא היו מכוניות או מקררים חשמליים. היו ארונות קרור ובכל יומיים המשפחה הייתה קונה בלוק קרח מעגלה שהיתה עוברת ברחוב. לא היו מטוסי סילון טילים לא נשלחו לחלל ואף אחד לא ירה בציפורים מרוגזות. בארץ היו פרות טרופיים כמו מנגו אנונה ואבוקדו בחצרות פרטיות בלבד. אבל תפוזים בנס ציונה לא עלו כסף.ברחובות הסתובבו אכרים על חמורים ובחצרות בחורף רבצו גמלים עליהם העמיסו תיבות ענק של תפוזים למישלוח ליפו ומשם בעיקר לאנגליה.החיים היו פשוטים למדי. כילדים סבא וחברים בילו רוב הזמן החופשי ברחובות  הלא מרוצפים, בברכות בפרדסים ובמגרש המשחקים. הבתים לא היו נעולים ונסיעות לעיר אחרת היו נדירות.  סבא לא היה בירושלים עד גיל 18 
החיים היו צנועים אך כמעט כולם חיו כך ללא הבדלים בולטים ביניהם.
בגיל 17 וחצי סבא התגייס לצבא לנח"ל והיה בהכשרה  בקיבוץ רמת יוחנן, ולאחר מכן עבר לקיבוץ מחניים, ושם נישאר עד 1957.
סבא השתתף במלחמת ששת הימים 1967 ובמלחמת יום הכיפורים 1973ובשתי המלחמות היה צלף. 








בשנת 1975 התגלתה לסבא מחלת לב ולכן "נמצא בלתי כשר לשרות".בסיום השרות הצבאי ולאחר החתונה של סבא וסבתא שונה שהייתה ב- 15.11.1960 למד סבא עוד ארבע שנים בפקולטה לחקלאות ברחובות, ובמהלכן נולדו אבי שרון ודודי גלעד. אחרי כמה שנים סבא סיים תואר שני באגרונומיה ועבר עם המשפחה לירושלים ללימודי הדוקטורט בגנטיקה. בשנת 1969 סיים את הדוקטורט והמשפחה נסעה לסן דייגו ללימודי הפוסט דוקטורט. 
בשנת 1971 חזרו ארצה, סבא התחיל לעבוד בטכניון בחיפה ואז גם נולד דודי השני אביחי.סבא כיום עובד בטכניון בחיפה (שם גרים הוא וסבתא שונה) כפרופסור אמיריתוס.
סבא כשהיה צעיר עם אחת מהחברות שהיו לו.
סבא בימים באלו בטכניון.






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה